The Italian youth center of the ENG group is composed of juxtaposed volumes


CONTEMPORARY ALPINE YOUTH CENTER BY ENG GROUP

In the small mountain town of Pieve di Bono-Prezzo to the north Italy, Trento-based ENG Group, designed the new youth center which doubles as a community space for all. Following the request of the Municipality of Valle de Chiese for a new multipurpose center that supports local youth and also strengthens relationships within the entire community of the valley, ENG Group designs a multifunctional complex configured as a juxtaposition of superimposed units oriented in different directions but arranged in a unified composition. The contemporary alpine structure clad in titanium and zinc, which at first glance appears to be two separate buildings, combines functionality, practicability, flexibility of use and environmental friendliness to become an integral part of its natural surroundings and community cultural.

the design is inspired by the style of ancient Rhaetian dwellings commonly found in many mountainous areas of northern Italy

all photographs are courtesy of ENG Group

a sustainable structure in the CITY OF NORTHERN ITALY

The Pieve di Bono-Prezzo multi-purpose youth center primarily serves as a regular meeting place for the region’s young population, and also serves as a space for occasional cultural, social, recreational and aggregative initiatives open to the wider community. The architects Michele Bertagnolli and Michele Buizza from Italian company conceptualize an energy-efficient design where the landscape “cooperates” with the overall energy balance of the structure. It also uses architectural solutions that fit into a context of great functional and managerial flexibility. The building envelope on the upper floor, made of RHEINZINK titanium zinc in the prePATINA graphite gray surface quality, is designed as an active interface, a mediating element between the exterior and interior environments. It serves as a kind of regulating and sensitive machine to optimize and rationalize energy and natural resources. The durable material has long-lasting properties and creates a harmonious, high-quality overall appearance.

The ENG group's youth center in an Italian village is made up of juxtaposed superimposed volumes
the facade features large energy-saving windows that dialogue with the surrounding landscape

stacked units reflect functional flexibility

At first glance, the Youth Center looks like two buildings of different alignment placed next to each other, but they are distinguished by a strong unity of design and spatial arrangement. The ENG Group complex is composed of several superimposed units, differently oriented but strongly unified arranged on the northeast/southwest alignment. The body on the ground floor houses the bar-internet point functions, the kitchen and the rooms for youth activities. In this area, the dialogue with the rest of the community has been attributed to a portico that crosses the entire building. He is ‘symbolically configured as the ‘path’ of internalization of the social reality that leads young people to the role of effective members of the community’, note the architects.

The north-east/south-west orientation is partially contradicted on the upper floor by the orientation of the wider and projecting ensemble which looks towards the castle – intended as a symbol of its environment and its history – and by the two flanking and crossed bodies that overlook the urban space. agglomeration, announcing compositional values ​​that are clarified in interior spaces. On this level there are three multi-purpose rooms that can be transformed into a single 202-seat room, a foyer area and multi-purpose functional spaces providing organizational support for the initiatives that take place there. In the volume of the basement, various halls are used for the municipal administration as well as technical and storage rooms. The center’s outdoor space has been redesigned and diversified to provide a strongly unified space, with the creation of a space for social activities including games, dance, theater and sports.

The ENG group's youth center in an Italian village is made up of juxtaposed superimposed volumes
the protruding volume on the upper level is coated with X-lam and titanium zinc

THE ITALIAN YOUTH CENTER RECALLS ANCIENT RHETIAN Dwellings

ENG Group’s design for the building is inspired by the typology and style of ancient Rhaetian dwellings commonly found in many mountainous areas of northern Italy. Such architecture sees the top floor with a wooden structure superimposed on a load-bearing masonry shell. Likewise, the volume of the basement building and the emerging envelope on the ground floor of the Pieve di Bono-Prezzo Youth Center are planned with a reinforced concrete structure, while the volumes of the upper level are designed with a wooden structural frame and pressed plant fiber.

Previous Community mural in progress at the Loveland Recycling Center – Loveland Reporter-Herald
Next SWOT analysis of Ceramic Ball Bearings Market by 2028